Født fortidligt

Tryk her for at komme tilbage til Tvillinge siden.

Tilbage til Familien Roager.
 

Hvad er fortidlig fødsel

Mange tror at fortidlig fødsel er, når man er født nogle uger før tid.  Men det er jo normalt at terminen ikke holder, da man bruger en usikkerhed på flere uger i udregningen af terminen.  Mange tror også at det ikke er farligt at blive født fortidligt p.g.a. at terminen normalt ikke holder.

1. Man kan være født før tiden.

2. Man kan være født fortidligt.

3. Og man kan være født ekstremt fortidligt.

At være født ekstremt fortidligt er farligt for barnet og en ubehagelig oplevelse for både barnet og forældrene.  Det betyder normalt længere varende ophold på et hospital med sit/sine nyfødte barn/børn.  Og det er jo ikke lige hvad man drømmer om, imens man venter på drømmebarnet.

Det er ikke altid at man kender årsagen til den fortidlige fødsel, men hvis det er barnet der er sygt, vil der desværre altid være en eksterm stor risiko ved det, for barnet.

Både vores store datter og vores 2 drenge er født fortidligt.  Ca. 2-3 måneder, og grunden har været en speciel livmoder og ikke syge børn.  Dog endte tvillingegraviditeten med, at Max var påvirket af den plads som var til rådighed, selv om mor lå på hospitalet i næsten 2 måneder for aflastning.

En kort graviditet, en akut fødsel og 2 børn i kuvøse på rigshospitalet, er en meget voldsom oplevelse.  Havde vi ikke tidligere oplevet at have barn på en akut neonatal afdeling, havde vi nok ikke mentalt klaret det med vores 2 drenge.  Der er nemlig meget syge børn sådan et sted.  Og man oplever mange gange at se børn blive oplivet efter at have åndet ud, for så at blive redet af personalet igen og igen.  Dette giver grobund for tanker om, hvornår man selv skal opleve at ens barn/børn ånder ud. En usikkerhed som gør ondt og som er svær at takle.

Bøger om problemet at være født fortidligt:

1. Gid jeg havde været foster lidt længere
af Jette Guldborg og Janne Sort, 61.6011

2. FØDT FORTIDLIGT
En forældrehåndbog
Af Jonna Jepsen. Med forord af Gorm Greisen, overlæge ved Rigshospitalets neonatalafdeling

Forældrene og fortidlig fødsel

Systemet kan ikke håndtere de fortidlige fødsler og forældrene bliver ofte ladet i stikken.  Forældrene er ikke klar til den voldsomme oplevelse som det er, at se sine børn så tæt på døden, når man ikke engang har vænnet til de er født og at de lever.

Hospitalet er klar til at behandle syge børn, men ikke til at håndtere raske forældre som intet kender til fortidlig fødsel.  Der er mange mennesker som passer ens børn, der er meget udstyr rundt om børnene, der er mange andre meget syge børn og derfor bliver vi forældre hurtigt væk i alt dette.

 

Systemet og fortidlig fødsel

På rigshospitalet præsenterede personalet sig altid når der var vagtskifte og kom og sagde " godaften mit navn er Lise og der er mig som skal passe jeres børn i aften".  Det giver en tryghed, så man har overskud til at koncentrerer sig om ens børn i stedet for systemet.

På Roskilde sygehus var det sjældent at man vidste hvem der passede børnene og det var utroligt utrygt. Man fik brugt meget af sin energi på systemet i stedet for på børnene.
  

Tryk her for at komme tilbage til Tvillinge siden